Racoviţa


             galerie foto

            Racoviţa (jud. Vâlcea). Cunoscută după toponimicul „Turnul lui Doancă”. Este amplasată spre drumul către Perişani-Sălătruc, la aproape şase kilometri de localitate. A fost amplasată pe o stâncă cu versante abrupte, ce se ridică la circa 300 m înălţime faţă de relieful înconjurător.

Deţine un zid perimetral neregulat, în care perimetrul de 26,30 m se repartizează pe latura de nord, cu 6,60 m, latura de nord-vest, 8,50 m, latura de vest 7,50 m şi latura de est, 2,70 m. Cu excepţia ultimei, toate sunt curtine frânte, cu câte două tronsoane. care este la nord mai are înălţimi de peste patru metri, în timp ce la sud-vest are doar 0,40 m. La construcţie s-au utilizat pietre locale, cu amestec de mortar de bună calitate, în tehnica zidului în blocaj.

Între laturile de nord, nord-vest şi vest (4,50, 2 şi 3 m distanţă) a fost înregistrată o cisternă („bazin pentru apă”), cu diametrul de 2,85 m şi adâncimea măsurată de 2,60 m.

Deşi pare să se fi descoperit la sondajul întreprins acolo în anul 1980, urme de cultură materială, ele nu au fost detaliate ori publicate. S-a speculat doar pe o conjunctură istorică, care ar fi fost cea a secolului al XIV-lea (Basarab I). În adevăr, nimic nu poate împiedica amplasarea sa şi într-o perioadă ceva mai târzie.

 

Bibliografie: O. Stoica, Câteva date arheologice privitoare la fortificaţia medievală de la Racoviţa (jud. Vâlcea), în Studii şi materiale de muzeografie şi istorie militară, 14-15, 1981-1982, p. 83-87.

 

 

Ţ.Românească