Aghireş


  

            Galerie foto

            Aghireş (jud. Cluj). În anul 1532, regele Ioan I Szapolya donează possessionem Egeres cum ruderibus desolati ibidem claustri in comitatu Kolosvariensi existentem, credinciosului său Nicolae Apafi. Ciudat este că despre vechea mănăstire, nu ştim mare lucru. Se pare că a fost locuită de benedictini. În Evul Mediu a satul a făcut parte din domeniul cetăţii Almaş, ceea ce exclude prezenţa acolo a vreunei fortificaţii.

            La 1570 domeniu a trecut în stăpânirea lui Gheorghe Bocskay. Peste doi ani castelul era ridicat, pentru că poarta sa conţinea o inscripţie din acelaşi an. La 1606, castelul şi domeniul este lăsat de către Ştefan Bocskay lui Ladislau Bánfi şi familiei Haller.

            În 1665 se discută dacă merită a se transforma castelul în cetate de graniţă, împotriva turcilor din Bihor. La 1699 este făcut un urbariu, păstrat până astăzi.

            Ruinarea castelului a început deja în perioada interbelică. Direcţia Monumentelor Istorice a încercat să oprească procesul, dar fără prea mare succes. Astăzi starea sa este de-a dreptul jalnică, orice încercare de recuperare fiind extrem de costisitoare.

 

            Bibliografie: Balogh Jolán, Kolozsvári kőfaragó műhelyek. XVI. század. Budapest, 1985, p. 248-256.

 

 

 

 

 

 

Transilvania