Avrig


 

Avrig (jud. Sibiu). Fortificaţie de culme aşezată la sud de localitate, pe o cotă de 846 m. Se pare că odinioară avea legătură cu o cale care conduce în Ţara Românească, la Curtea de Argeş. Direcţia fiind cea a satului Racoviţa, uneori fortificaţia s-a amintit şi în dreptul acestei localităţi. Urmele precare, conservate la nivelul solului, provin de la o construcţie cu ziduri de piatră şi mortar. Diametrele maxime sunt de 55-60 x 30-35 m. Spre nord era de văzut un şanţ îngust, lung de peste 30 de metri. La sud şi vest sunt de asemenea şanţuri şi valuri. Primele au deschideri de până la 15 m şi o adâncime de 2-3 m. Culmea este înconjurată de pante prăpăstioase.

Structura zidului este relativ îngrijită, cu mortar de bună calitate.

La nord-est par să fie vizibile urme de clădire. Întreaga suprafaţă a fost răscolită de către militari aflaţi în antrenament, căutători de comori şi rădăcini de copaci.

Cercetările arheologice, cu caracter restrâns, nu au putut furniza date concludente la cronologie şi nivelul de folosire.

 

Vezi şi P. Beşliu Munteanu, Fortificaţiile medievale de la Tălmăcel şi Avrig-Racoviţa (jud. Sibiu)

 


Galerie foto

Avrig (jud. Sibiu). Biserică romanică, înconjurată de o centură simplă de fortificaţii. Traseul este o combinaţie de laturi drepte (vest) cu forme oval-neregulate. Pe latura de nord-vest există o succesiune de contraforturi. Urmele unui turn interior se disting cu greu la vest de biserică, la interiorul curtinei.

Fortificaţii sunt amintite documentar la 1507.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Transilvania