Buzd


  

        Galerie foto

        Buzd (jud. Sibiu). Biserica evanghelică s-a înconjurat cu o incintă poligonală, din materiale amestecate, piatră şi cărămidă, în care pare că există un singur unghi drept, între două laturi de pe nord şi vest. În rest, sunt tot segmente scurte, care asigură un traseu general curb, la sud şi est. Contraforturile exterioare acoperă aproape tot sectorul de nord şi vest al curtinelor. Pe curtine se lasă observate şi fante de tragere şi guri de aruncare.

        A dispus de două turnuri. Unul, amplasat la nord-est, asigura intrarea pe sub un culoar boltit. Actualmente este prăbuşit pe două laturi, pierzând, se pare, şi din înălţime iniţială. Se mai disting şănţuirile care au servit unei herse. Cotele de ziduri sunt egale cu tronsonul de curtină care porneşte către sud.

        Al doilea turn, aflat în exteriorul colţului nord-vestic, a avut plan rectangular. A fost păgubit la cutremurul din 1890, apoi demolat în totalitate.

        Biserica propriu-zisă pare o ciudăţenie. Altarul a devenit, prin supraînălţare, un adevărat turn, foarte bine vizibil, cu o scară spirală ataşată la sud. În prelungirea contraforturilor s-au aşezat segmente de arce, pentru maşiculi de podea. Etajul superior, până la acoperiş, are fante de tragere. Materialul de construcţie este exclusiv cărămida.

        Informaţii scrise amintesc de lucrări de fortificare, neprecizate, în intervalul anilor 1490-1497.

  

 

 

 

 

 

Transilvania