Hodod


  

            Galerie foto

           

Hodod (jud. Satu Mare). Cetate construită de către familie de origine Jakcs de Coşeiu, la sfârşit de secol XIV, după ce obţinuseră domeniul în anul 1383. Funcţiona deja în anul 1399, când este menţionat primul ei castelan. Constructorul a fost în principal Gheorghe Jakcs, secondat de fraţii săi. A fost timp de aproape două sute de ani reşedinţa acelei familii. Deoarece familia s-a raliat Habsburgilor, Ştefan Báthory o asediază şi o ocupă în anul 1564. La scurt timp după aceea, vechea familie s-a stins pe linie masculină, rezolvându-se astfel orice problemă de revendicare.

În 1584, cetatea şi domeniul au fost dăruite de principe lui Francisc Wesselényi, cubicular şi consilier. Noul stăpân a transformat cetatea. În anul 1600 a fost ocupată de către generalul Basta. A fost implicată şi în acţiuni militare din timpul Răscoalei conduse de către Francisc Rákoczi al II-lea.

Există un inventare din anii 1703 şi 1719. Potrivit acelora, cetatea deţinea o incintă dublă, un şanţ şi un pod ridicător.

La sfârşitul secolului al XVIII-lea era deja în ruine. O singură imagine de la 1761, relevă prezenţa unui mare turn de poartă (donjon?), care era deja dotat cu ferestre renascentiste şi cu o loggie. Alte construcţii, conţinând bolţi, sunt strâns legate de acelaşi turn. În mijlocul curţii exista o fântână.

Cetatea şi castelul au dispărut total, astăzi nu se cunoaşte nici măcar amplasamentul său din teren.

 

Bibliografie: Balogh Jolán, Kolozsvári kőfaragó műhelyek. XVI. század. Budapest, 1985, p. 309-310.

 

 

 

 

 

 

Transilvania