Miercurea Ciuc


 

 

        Galerie foto

        Miercurea Ciuc (jud. Covasna).Castel renascentist ridicat în prima jumătate a secolului al XVII-lea. Constructorul i-a fost comitele suprem al scaunelor secuiești Ciuc, Gurghiu și Cașin, Francisc Mikó de Hidvég (), în intervalul anilor 1613-1635. Cu prilejul restaurărilor recente s-a constat că s-au folosit copios elemente arhitectonice de la o altă clădire monumentală, dezafectată (socluri, stâlpi, ancadramente).

        Este conceput în forma unui careu patrulater (aprox. 75 x 70 m), străjuit pe colțuri de bastioane masive, cu aceeași planimetrie. Pe suprafața lor se regăsesc elemente de susținere a apărării (guri de tragere pentru arme de foc, metereze cu accentuat aspect decorativ) și unele decorații (brâu semicircular, bosaje aparente pe colțuri, urme de pictură). Prețios este cadrul porții de intrare, lucrat în piatră, cu urma clară a unui pod ridicător și a unei inscripții de construcție aflate deasupra. Formele inițiale sunt trădate și de numele unui dintre bastioane, desemnat a fi „Bastionul Aurit” (1654).

        Grav afectat în timpul invaziei turco-tătare din anul 1661 (21 octombrie), a fost refăcut pentru armata habsburgică, la ordinele generalului Stephan Steinville, la 1714. La 1735 a fost desenat cel mai vechi plan cunoscut, cu autor într-unul dintre cei mai notorii ingineri militari ai vremii, Johann Conrad Weiss. În acea etapă se adaugă un sistem de apărare suplimentar, exterior, inspirat după modele de fortificație de tip Vauban. În timpul administrației militare catolice a apărut și capela din interiorul bastionului de sud. A servit ca loc de cazarmă până la finele secolului al XIX-lea (printre altele, comandamentul regimentului de graniță secuiesc, comandamentului trupelor revoluționare secuiești din anii 1848-1849).

        Din anul 1970 este sediu de muzeu (Muzeul Secuiesc al Ciucului). Actualmente se află într-o stare avansată de renovare.

 

 

 

 

Transilvania