Ruşi


             

            Galerie foto

Ruşi (jud. Sibiu). Fortificaţie realizată în jurul bisericii evanghelice locale. A fost aportat un plan neregulat, oval, care conţine sectoare drepte şi semicirculare deopotrivă. Incinta a fost construită în majoritate din cărămidă, dar există piatră locală (gresie) şi în părţile sale inferioare. Turnul din nord-vest, acum cu aspect accentuat de clopotniţă, a fost probabil iniţial unul de poartă. Accesul său la nivelele superioare se realiza prin sud, la primul etaj, de la nivelul vechiului drum de strajă.

Un ieşind unghiular, dinspre sud-est, pare a trăda o fostă construcţie (turn ori clădire) ce şi-a pierdut altfel personalitatea. Sectoare lungi din interiorul curtinelor nordică şi sudică au fost dotate cu drumuri de strajă sprijinite pe arce. Pentru că picioarele de arc sunt adosate şi conţin exclusiv cărămidă, se poate admite că este vorba despre o etapă diferite de lucru la monument.

Terenul impropriu a cauzat compromiterea fostei biserici medievale şi necesitatea refacerii sale repetate. Din aceeaşi cauză, turnul are una dintre cele mai accentuate înclinaţii sesizabile la monumentele din Transilvania. La acestea s-a adăugat gestiunea foarte deficitară a spaţiului interior, unde s-a permis creşterea nestingherită a pomilor fructiferi şi îndeosebi a nucilor. Drept urmare, integritatea curtinei nu se mai conservă, iar mari părţi din cea care mai posedă elevaţii este străbătută de fisuri adânci şi deschise, urmate de înclinări haotice.

Nu deţinem informaţii legate de construcţia curtinelor (doar presupusă de exegeza de istoria arhitecturii, ca datând din secolul al XVI-lea) şi folosirea lor militară.

 

Transilvania