Săsarm


         Galerie foto

Săsarm (jud. Bistrița-Năsăud). Castel aflat în stăpânirea familiei Farkas de Herina, de dinaintea anului 1485, când este prima oară menţionat. În acelaşi an ni se face cunoscut că în castel era construită o capelă dedicată Fecioarei, care avea în serviciu un capelan.

Un castelan unic este menţionat la 1504, în persoana lui Iob de Akna, martor la o introducere în stăpânire. În anul 1505 i se menţionează gratiile de la ferestre (craticula ferrea fenestris) care i-au fost plătite şi montate de către Ioan Bikli, ginerele unui dintre constructori (căsătorit cu Margareta, fiica lui Toma de Herina), împreună cu alte lucrări de lemnărie. Compensându-i cheltuielile, vechii stăpâni cer cedarea castelului. Peste trei decenii, în anul 1534, castelul este vândut de un grup de nobili a căror raportare cu vechii stăpâni nu este cunoscută, lui Fărcaş de Beclean, pentru suma de 4.000 de florini. După acest reper, soarta monumentului nu se mai cunoaşte.

Pe harta iosefină austriacă, către extremitatea de est a localităţii, apare figurată o clădire rectangulară, fără nici o legendă în dreptul ei. O căutare de teren recentă nu a reuşit să identifice locul.

 

Bibliografie:  Entz G., Erdélyi építészete a 14-16. században. Kolozsvár, 1996, p. 474.

 

 

 

 

 

Transilvania