Seliştat


 

   Galerie foto

Seliştat (jud. Braşov). Biserică evanghelică fortificată. Din incinta cu traseu poligonal neregulat, s-au conservat ziduri inegale ca înălţime. Sunt doar câteva fragmente şi un turn-clădire pe nord-est. Spre sud-vest, clădirea şcolii a suprapus o parte a vechiului traseu. Menţionata clădire din nord-est a fost dotată cu ferestre de tragere. O altă clădire de flancare, a fost demolată la nord-vest.

Cea mai atent modificată parte a bisericii este zona sacră. A devenit cea mai înaltă parte a monumentului. Galeria sa de lemn se sprijină pe contraforturi-lesene de zidărie, dezvoltaţi de la contraforturi de colţ ori nou adosaţi. Are maşiculi. Alte contraforturi, de pe pereţii navei, au susţinut arce, pe care s-a amenajat o galerie cu maşiculi în podea şi ferestre de tragere normale. Pe faţada de vest a apărut o hersă.

Una dintre cele mai interesante dotaţii, cu rost militar, în constituie fântâna săpată în interiorul spaţiului sacral (nord-est). Dacă, la interior, fântâna nu se distinge, fiind acoperite de podele, în schimb în zona podului, care a fost spaţiu de apărare, se văd şi acum doi tamburi pentru ridicarea unor găleţi ori alte greutăţi.

Lucrări de fortificare din anii 1500-1525 se referă la această biserică.

 

 

Transilvania