Teaca


        

             Galerie foto

           Teaca (jud. Bistrița-Năsăud). În jurul bisericii parohiale catolice, cândva pe parcursul secolului al XV-lea, s-a derulat construirea turnului clopotniță și a zidului de incintă. Terenul plat nu prezenta avantaje majore de apărare, excluzând doar vecinătatea unui pârâu. S-a constatat că ele ar trebui să fie aproximativ contemporane. Dintre mormintele cimitirului înconjurător edificiului religios niciunul nu a ajutat la stabilirea vreunei cronologii mai precise.

Curtina a avut o planimetrie oval-deformată, aflată la distanță medie de circa 10-11 m față de biserică. Pe partea de nord, spre pârâul Dipșa, zidul de incintă a fost prevăzut cu contraforturi, care nu au apărut însă pe documentația publicată. Deși zidăria avea aceleași caracteristici cu aceea a turnului, talpa fundației curtinei era mai superficială. Nici acest detaliu nu conduce clar către rosturi de fortificație. 

La cândva între sfârșitul secolului XIX și începutul secolului XX, zidul de incintă a fost drastic demolat. Zidăria a fost scoasă până la talpa fundației. Demolările au servit probabil construcției școlii, în exteriorul incintei.

În asemenea condiții, este foarte greu de susținut rolul de fortificație ale zidului de cimitir din jurul bisericii parohiale, suspiciunea păstrându-se până la descoperirea fundațiilor unor elemente de flancare ori pietre profilate care să amintească de guri de tragere.

 

Bibliografie: Daniela Marcu-Istrate, Biserica evanghelică din Teaca, jud. Bistrița-Năsăud. Cercetări arheologice, în Revista Bistriței, 16, 2002, p. 159-191.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Moldova