Ticuşu Vechi


 

    Galerie foto

            Ticuşu Vechi (jud. Braşov). Biserică fortificată, care nu mai păstrează elemente din epoca medievală, este o construcţie datată īn secolul al XIX-lea. Curtina sa, are un plan trapezoidal alungit pe axa lăcaşului de cult, cu latura scurtă la est. Pe latura de vest există o poartă cu arc semicircular şi două frānturi de contraforturi, care dezvăluie, alături de urmele din parament, o istorie mai complicată. Poarta cel puţin nu figurează pe cel mai vechi desen grafic al monumentului. Ferestre de tragere se īntālnesc doar pe curtinele de nord şi vest.

Se conservă două turnuri de colţ (nord-est şi nord-vest) şi unul fragmentar (sud-vest), cu planimetrie rectangulară, amplasate aproximativ īn axul unghiurilor de curtină. Turnurile conservate au acoperişuri īn piramidă. Pe latura de nord-vest a turnului de colţ din nord-vest se păstrează īncastrată o ghiulea de tun. Se poate presupune că şi pe colţul de sud-est, demolat la 1895, pentru a lăsa loc şcolii, a existat un turn asemănător. Desenul de referinţă, deja amintit, amplasează acolo un cel mai mic turn de curtină din īntregul ansamblu.

Alte construcţii interioare, a căror acoperiş este prezent pe citatul desen, au dispărut īntre timp, către turnul de nord-vest.

Despre construcţii de apărare se consemnează deja īn dreptul anului 1520, cu sprijin financiar al Universităţii săseşti. Alte evenimente ori date istorice nu sunt consemnate.

 

Transilvania