Liviu Stoica, Gheorghe Stoica, Gabriela Popa, Castele și cetăți din Transilvania: județul Brașov. București, 2011, 76 p.


 

        După alte dou㠄cărțulii”, dedicate cetăților din județele Cluj și Alba, autorii au pus ochii pe cele din județul Brașov. Nu chiar: cetatea Tabla Buții este sigur, în județul Prahova.

        De la început, există câteva contradicții de realizare: ambiția sumarului este disproporționată la mărimea volumului, țintele sunt amestecate. Astfel noțiunea de „castel” a ajuns adesea un „conac”, unde vom căuta degeaba vreo relicvă de fortificație. Iar dacă ni se mai spune că o țintă predilectă ar fi fost „reședințele nobiliare” (p. 4), atunci nu se justifică prezența unor cetăți.

        Ambiția aparentă a cetăților din toate timpurile, din care doar cele dacice, nu și cele romane, au loc, este iarăși o neizbândă, cu atât mai mult cu cât cetatea antică este una singură. A invita apoi la drumeție la Brașov – Șprenghi, în dreptul unui crater uriaș, fără absolut nimic, este nejustificat. Cetatea merita, cel mult, menționată drept pierdută. Cimitirul de la Ungra, pe post de veche fortificație, este nesatisfăcător. Nici la Hălmeag nu mai este nici urmă de fortificație, totul fiind demolat din jurul bisericii parohiale!

        Este foarte discutabil a denumi ruina de la Apața „medievală”, când o descrii ca fiind rudă cu monumente renascentiste (p. 27). La fel de discutabil ar fi calificativul pentru fortificații care au traversat Evul Mediu, până în modernitate. Tot așa, Branul nu poate fi tot „cetate”, ca și văluririle de pământ de la Hărman – Lempeș.

        Doar două obiective s-au ales cu mai mult decât o pagină de descriere: Brașovul (nu „cetatea” pur și simplu, ci „orașul fortificat”) și Feldioara (declasată nejustificat, de la castel, la o simplă cetate).

        Nu știm de ce nu a existat nici un fel de ordine alfabetică a monumentelor.

        Ilustrația a ajuns toată în forma unor gravuri; desuet și nepotrivit de dorești să convingi pe cineva să se suie pe vreo cetate, după o impresie artistică rezumativă.

        Sunt pur și simplu „aruncate” la urm㠄Legende”. Unele, nici măcar nu sunt, ci doar par a fi adevăruri istorice prost recepționate și transmise; cele mai multe nu au a face cu vreo cetate. Deci, o altă stângăcie.

        La final, „Glosarul de termeni”, aduce de toate, despre care nu s-a pomenit (cahlă), nu are nici un fel de relație cu subiectul (cistercian, convent, dietă, junii Brașovului). Lista se dezvoltă ambițios până la jumătatea alfabetului, după care se rupe brusc, probabil la umplerea paginației care a fost destinată capitolașului.

        Păcat. Nu așa vom aduce laudă și fani pentru cetăți.

        Dacă ambiția urmăririi județelor va continua, problemele de realizare ale autorilor vor sporii. Vor trebui a da față cu bibliografia provincială de altă limbă decât românească, pe care, se pare, nu o frecventează.

 

 Adrian Andrei Rusu

 

Back