Piese arheologie întâmplătoare, din cetatea Bran

 


     

Prin invitația amabilă a domnului Berndt Wagner, am vizitat colecția muzeală a bisericii evanghelice din Hălchiu (jud. Brașov). Printre exponatele adunate acolo mi-a atras atenția un grup de trei piese (fig. 1) care, precum o indică informațiile sumare ale colecției, ar proveni din vecinătatea cetății Bran. Scoase din cine-știe-ce săpare de pământ neatentă, au ajuns totuși să stârnească interesul unui pasionat de istorie, care le-a cules și le-a depus unde le-am aflat.

Cele trei piese sunt, toate, de oarecare importanță. Două dintre ele sunt vârfuri de săgeți. Cel mare, aparține însă unei piese masive, denumite și bolț, deservind o arbaletă. Al doilea vârf este al unei săgeți de arc. Forma piramidală, cu spin, este calibrată la o dimensiune mică, mai proprie vânătorii de păsări, decât vreunui scop militar.

A treia piesă, fragmentară, descinde dintr-un cuțit de import, de sorginte germană, databil în secolele XV-XVI. I se recunoaște parte din prăseaua dotată cu nituri de cupru, precum și delimitarea de la începutul lamei, realizată dintr-o mică bandă din metal similar. Asemenea cuțite au fost tranzitate cu sutele de mii. În acest caz, cuțitul este singurul reper cronologic mai strâns care poate ajuta și cronologia celorlalte artefacte.

 

Adrian Andrei Rusu

 

 

Back