Cum se buldozerește cetatea Oradea
Nu cu mult timp în urmă, Medievistica a găzduit o reacție dură la adresa unei publicații despre cetatea Oradea[1]. Deja acolo se menționase o intervenție a buldozerelor în Bastionul Ciunt, încă posibil de oprit. Nu prin conștiința profesională a arheologilor responsabili, ci prin arheologi bucureșteni, trecuți, din pură întâmplare, în vizită.
Ceea ce indică imaginile atașate (foto 1, 2, 3, 4, 5) arată o intervenție de proporții impresionante ca dimensiune și volum a buldozerelor, pentru a pune canalizări perimetrale între palatul interior și curtina exterioară.
Pe lângă faptul că săparea cu mijloace mecanice este interzisă de Legea Monumentelor, - cu atât mai puțin într-unul de categoria A (de importanță națională), este de o deplină evidență că nu se poate invoca vreo cercetare prealabilă.
După cum reiese din antecedente, din punct de vedere strict profesional, o asemenea faptă nici nu se putea acoperi prin competența sau simpla putere fizică a personalului local. Reamintim că Muzeul Țării Crișurilor deține un singur arheolog medievist implicat în arheologia ei, un altul care nu a dorit niciodată să se implice acolo, din motive care țin de propria sa personalitate și puterea de a ține piept directorului Aurel S. Chiriac, alături de alți arheologi preistoricieni, trimiși acolo cu japca, plini de greață și, evident, foarte incompetenți la obiectivul de studiat.
Dacă cineva din Primărie ori Muzeul menționat își va închipui că o asemenea faptă plină de glorie va fi vreodată uitată și îngropată în istorie, se înșeală amarnic. Dacă vor scăpa basma curată pentru încălcarea legislației, măcar vom ști mereu să-i numim veșnic drept distrugători ai sitului.
Fie-le memoria de-a pururi pătată!
Mirela Strătulescu
[1] Adrian Andrei Rusu, Apărarea deformată a unei gestionări de cercetare arheologică locală: cetatea Oradea, în http://medievistica.ro/pagini/arheologie/starile/oradea/cetate.html .