Antenă mândr㠖 rușine cui te-a pus!

(cetatea Săsciori, jud. Alba)

 

 


 

 

            Văzusem deja „fapta” bistrițenilor! Acum adaug și fapta celor din Alba.

            Oricine poate observa (fig. 1, 2, 3) cât de monstruos de ilegal și urât și-au lăsat dejecția tehnologică creatorii României contemporane.

            Făcătura e veche de ani buni. Fierul deja ruginește acolo. M-am tot uitat cum o fi fost transportat? Ce bucățică de zid or fi ciuntit în plus ca să le încapă tractorul și macaraua? Sau, unde au aruncat atât de frumos materialele arheologice scoase din gropile butucănoaselor picioare de beton?

            Cât de păcătoși se simt rezultă din aceea că nici cel mai mic indiciu nu-l indică pe proprietarul de antenă! Dacă e Orange, și noi spunem Cosmote, indignatul ne poate sări în gât, pentru defăimare… Dar unul din doi, tot e criminalul ce a înfipt un pumnal într-un monument!

            Ce să mai spunem de responsabilii culturii județene… Acum dorm liniștiți, de alte griji, care se află probabil în gura presei. Fapta cea veche s-a făcut istorie, deja trebuie uitată! Noroc însă că Medievistica există, iar agresiunea va fi văzută atât timp cât nu o va scoate cineva de acolo, cu scuze și despăgubiri.

 

            Mai pot adăuga îngrijorarea pentru viața ruinelor de la Săsciori. Unul dintre turnuri este atât de plin de moloz și tufe, încât nu se mai vede. Curtina cea mai vizibilă este crăpată, înclinată periculos spre vale și − culmea! − căutătorii de comori o sapă exact la bază. Cu ușurință pot trage concluzia că primarul și Consiliul comunal de la Săsciori nu există pentru cetatea de acolo.

 

Gelu Munteanu

 

Back