Aradul – NATO-frântă, că nu ți-am dres-o!

 


 

            Galerie foto

 

Ultima cetate construită în stil Vauban, de pe teritoriul României a fost cetatea Aradului.

Natural, ea a fost monopol militar toate secolele de când s-a zidit. A înflorit ultima dată pe când așteptam cu luneta la ochi și gura de tun caldă ca nu cumva armata lui Pista și Gyuri să ne invadeze. De lămurit pentru cei tineri: în vremea celui împușcat de glonț de armie română (= Ceaușescu). În ciuda bunei vecinătăți cu Ungaria, armata a păstrat locația pentru a adăposti batalionul NATO româno-maghiar. Dar, nu este tocmai așa.

Adică în buricul târgului-capitală de județ este un monstru constructiv uriaș, părăginit, în miezul căruia se aciuiesc (și în jurul fostei mănăstiri franciscane), militarii cei falnici, care ne vor apăra de oricine nu ne iubește. Zice-se nu și-au descoperit o gazdă mai onorabilă...

Dar pe lângă miez, există și coaja. Adică acolo unde și alții, ca noi, pot umbla în voie, alături de vacile lăsate la păscut ale poporenilor nu prea citadini. Vă punem la vedere dispozitivul de avangardă al batalionului sus-numit, pe care noi l-am numi „infanteria canino-mecanizată”, al cărei stindard nu poate fi altceva decât cizma de gumă, cu talpa-n sus.

Cine îngrijește de locația fotografiată? Păi nici Județul, nici Primăria, ci Milităria, că în hârțoage așa apare.

 

Gardianul lui Vauban Mureșanu

 

Back