Turnul părăsit de la Sibiu

 


 

Turnul este vizibil într-o curte pe Strada  Movilei, Nr. 14. Este situat pe aliniamentul zidului centurii a III-a de ziduri, care desparte practic această stradă de strada Avram Iancu, unde-i corespunde  fundul curții str. Avram Iancu, Nr. 21. Datează din secolul al XIV-lea. Este un turn „no name”, nu știm nici acum ce breaslă îl avea în pază, cum nici de fapt pentru celelalte patru dispărute de pe același aliniament Str. Movilei/Str. Avram Iancu, deci este singurul rămas din cinci.

Hermann Fabini în monografia Hermannstadt. Portraet einer Stadt in Siebenbuergen, Monumenta Verlag & Arbeitskreis fuer Siebenbuergische Landeskunde Heidelberg, 3. Auflage, 2003, trece la Planul Hermannstadt/Sibiu, pe același aliniament în total trei turnuri încă existente, transformate în locuințe sub nr. generic 44.

Planul Fabini Hermannstadt / Sibiu poate fi văzut la adresa http://www.sibiul.ro/forum/download.php?id=3461

Iar Topographia[...] (vezi mai jos), menționează numai unul în plus între aceste două străzi, nu două, deci la p. 197-198, respectiv 198, str. Avram Iancu nr. 31:  [...]Aripa din spate, construită pe zidul incintei a III-a, înglobează turnul cu plan dreptunghiular. Transformat în locuință, acesta a fost modificat, având ferestre obișnuite, păstrând din decorația inițiala doar cornișa cu profil concav. Turnul este acoperit într-o apă, spre exterior (spre parcelele din str. Movilei) cu o lucarnă acoperită prin rupere de panta. I.(oan) B.(ucur).  (Lipsește totuși față de socoteala din Fabini un turn din acest aliniament, între aceste două străzi. Eu nu le știu  pe celelalte. Este vina mea. Sunt departe.

Menționat în Christoph Machat, (editor), red. Alexandru Avram - Ioan Bucur: Topografia Monumentelor din Transilvania 5.1.1. Municipiul Sibiu (ediție bilingvă germ./rom.). Rheinland Verlag GmbH Koeln, 1999, p. 364, la poziția: Str. Movilei 14/Neustift 14: [...]Partea posterioară a curții este delimitată de resturile zidurilor centurii a III-a pe care s-au ridicat corpurile posterioare ale caselor din str. Avram Iancu, cu turnul poligonal cu 6 laturi și acoperiș piramidal ieșit spre exterior față de aliniamentul zidului înglobat casei de la nr. 21. I.(oan) B.(ucur).

Prima dată semnalul de alarmă a fost tras încă din anul 2008, mai precis 11 martie 2008, prin articolul din  Sibiu Standard: Atenție cade  zidul:

http://www.sibiustandard.ro/7535/atentie-cade-zidul.html

A fost urmat de comentarii, proteste, atenționări, în forum-uri și blog-uri, în special în http://www.sibiul.ro/forum/

Nici-o reacție din partea autorităților, orașul e și acum fără arhitect-șef și fără control patrimonial, universitarii în ale istoriei și Direcția Muzeului Brukenthal, arheologii loco, toți tac... Sunt sigur ca NICI NU ȘTIU ce se petrece la ei în orașul preluat cu tezaur monumental cu care nu știu ce să facă... Nu l-au construit ei,  e un corp străin cu care se laudă toți, de pe care și în care trăiesc; cum spun cei de acolo „am casa (luată) de la sași”. Concluzia, e a mea, o pot face praf...

NIMENI nu vede de el. Alunecă terenul. Fuseseră acolo, în partea coborâtoare înspre curte, contraforturi, apoi baza lor a fost transformată în căsuță (vezi fig. 1, acuarela lui Hans Hermann din anii `40 ai sec. XX). Mai departe, s-au înlăturat căsuța(ele) și acum alunecă totul spre curte. E bine crăpat, se vede prin el, dar e și locuit (fig. 2).

 

Georg Schoenpflug von Gambsenberg

 

 

 

 

 

Back