„Paramente cu bobițe”

(Orăștie, jud. Hunedoara)

 

 


 

 

Dacă nu treceți ca vântul prin Orăștie, vă puteți opri să vedeți aglomerarea de statui care nemuresc gloriile dacice, dar și Palia tipărită acolo. Bine acoperită de tot felul de clădiri, care mai de care mai declasabile din punct de vedere arhitectonic, veți găsi, probabil și ceea ce a mai rămas din vechea cetatea a ultimului burg, de vest, al Universității săsești.

Hunedorenii și-au suflecat mânecile și au pornit, cu forțe proprii, să-și refacă averile de patrimoniu. Au găsit și o firmă de-a lor, au tăiat o halcă bună de bani și s-au pus pe „estetizat”. Ceea ce a ieșit se vede din imaginile care provin de acolo.

Nu-i vorbă că zidurile stau mai bine acum, numai că arată toată incompetența arhitecților și constructorilor. Se poate chiar trece în repertoriile românești, ca o soluție tipică, pusă în operă de firma deveană. Avem deci „paramentul cu bobițe” (fig. 1), rezultat al selecției atente a unor pietre de râu de calibru mic, către mediu, înecate în foarte mult ciment cu priză rapidă!

Ce se poate reproșa unei astfel de soluții? Mai întâi că nu este conformă cu nici o soluție contemporană cetății. De aici decurge și urmarea: nu avem asemenea restaurări  agreate nicăieri în Europa unde există niscaiva arhitecți competenți. Dacă cineva ar descoperi astfel de exemple, ele ar fi vechi de multe decenii și sunt clasate ca fiind, în cel mai bun caz, nefericite.

Dar paramentul buclucaș nu este singura soluție care face „cinste” restaurărilor de la Orăștie! Să privim încă și către „nișa” neinspirată pusă în spatele unei relicve de portal (fig. 2), să mai privim apoi către „gaura” de la baza unui turn de incintă (acum astupată cu o minunată improvizație) (fig. 3), tocmai bună pentru strecurat homeleși sau câini vagabonzi, și să încheiem că fundațiile acoperite cu zdravene streșini plate de beton (fig. 4). Ca minunăția să aibă un vârf, iată și ceea ce a mai rămas din sistemul de acoperire a uneia dintre cele mai vechi rotonde arheologice ale Transilvaniei (fig. 5).

 

Firma implicată la Orăștie este în continuare activă. Urmează cetatea Devei, în același stil?

 

Adrian Andrei Rusu

 

Back