„Restauare” în termeni privați

(Râșnov, jud. Brașov)

 


 

 

            Despre povestea restaurării cetății Râșnovului s-a mai scris pe acest site.

            Acum înregistrăm un prim „fruct” de cules. În data de 13 martie 2009, după multă zăpadă și ploi, un sector din curtina nordică a „Cetății de Jos”, și-a părăsit poziția (fig. 1, 2, 3). Și-a luat adic㠄rămas bun” de la arhitecții și constructorii care l-au plănuit și montat atât de bine.

            Privind către ruptura proaspăt căscată, vedem destul de bine o „stratigrafie” a heirupismului pus sub numele de tratament aplicat unui monument istoric.

            Acolo pare să fie fost o breșă mai veche, astupată după regulile grabei și incompetenței. Miezul zidului nu are practic nici un fel de mortar. Este doar piatră în amestec cu pământ. Abia către coronamentul zidului, s-a aplicat ceva mai mult mortar.

A fost construit doar pentru a se încasa repede niște bani și a dispărea apoi cu ei, fără nici cea mai mică responsabilitate. Numai că nu „turcul plătește”, ci românul! Jucăria cu averea publică continuă și pe seama moștenirii istorice. Eu sunt unul care se simte lezat direct de o asemenea porcărie.

           

            Cine este de vină? Ploaia și zăpada, supărarea lui Dumnezeu? Cel mai comod și mioritic ar fi să dăm din umeri a fatalitate. Dacă Ceaușescu a metaformozat șoselele patriei în Casa Poporului, ce mai contează dacă cutărică-cățăratul, funcționarul-necăjitul ori specialistul în castele de nisip, cu căldărușa pe plajă, au mușcat și ei din cașcavalul cumpărat din banii de ciment sau var?

Niciun istoric nu e de vină pentru prăbușiri, doar cei care acaparează istoria pentru a mânca cozonac în loc de pâine. 

            Degetul meu se îndreptă clar către cei care au furat mortarul de calitate, către cei care au executat oficial lucrarea și toți cei care au spus „da”-uri repetate la maniera de lucru, la recepția lucrărilor și la mânăreala profitorilor de monumente istorice. Merită mult mai mult animalicul „ho, boală!” repetat de căruțaș bietului cal speriat de jipan.

           

Iar lista țintelor nu conține „răul general” ori „corupția” fără nume, ci:

           

Ministerul Culturii și Cultelor

            Direcția Județeană de Cultură Brașov

            Muzeul Județean de Istorie Brașov

            Poliția locală

            Inspectoratul Județean în Construcții Brașov

            Presa locală

            Comunitatea Sașilor

            Comunitatea neasociată a ultimilor intelectuali din Râșnov

           

 

Lucian Stamate  

 

 

 

 

Back