A treia prăbușire a zidurilor Râșnovului

 

 


 

 

         

 

Motto:

            Unde ești tu, Drera Doamne?

            Ca văzându-te la trup,

            Să te ducem toți la zdup.

 

            Ajunul Paștilor a grăbit iepurașul duhului italianului care plutește malefic peste cetatea Râșnovului. Supărat că fetița lui polițistă nu poate să coordoneze în continuare tragerile cu arcul, datul cu roata de car și statul la umbra betonului cu urs cioplit din topor, a mai trimis o seamă de draci să zguduie zidurile.

            Rezultatul se vede în aceste imagini (fig. 1-4).

            Ca buni creștini ortodocși, moștenitori legali ai sașilor evanghelici, trebuie să facem ceva liturghii pentru fereala de catolici exploatatori de propria noastră prostie și sărăcie. Ia se ne gândim un pic cât îi va costa pe enoriașii râșnoveni reparațiile la faptele dracilor de care am povestit în minutul trecut. La prilejul în care vreo față politică va fi de partea noastră, dând bănuți din tașca milei publice de la București, atunci se cheamă că ne vom solidariza cu aceleași costuri, din marea bogăție în care ne dedulceam oricum, fără trecerea crizei.

            Fiind pelerinajele la modă, ar trebui să ne fixăm asupra unei ținte din Italia și să contribuim și noi la bunul mers al turismului și restaurărilor din frumoasa cizmă. Legea compensației ar putea să aibă efecte nu doar la stingerea procesului care este pe rol pentru Râșnov, dar să și scoată la mezat vreun restaurant al răposatului pentru acoperirea faptelor sale de viață românească.

Nu ar fi rău ca la echipele de muncitori restauratori să se adauge, pe post de voluntari spășiți, câteva persoane din sfera de responsabilitate publică locală și centrală, care l-au ajutat pe Drera cu contraforturi de hârtii și orbiri de ocazie, cu alifii foșnitoare și cu fir metalic inserat. Nu contează dacă sunt cu părul alb și în ajun de pensie. Vor smulge buruieni și ultime smocuri din propriul lor păr. La fiecare sac umplut vor spune cu glas tare rugăciunea „Iartă-mă Națiune că sunt un vierme”.

 

Lucian Stamate

 

 

Back