Tălmaciu - cetatea tehnologiei

(care își bate joc de castelologie)

 

 


 

Galerie foto

 

Pomenită în treacăt, situația din cetatea Tălmaciului ajunge să fie documentată clar și pe site-ul nostru. Imagini foarte bune mai pot fi descoperite și pe http://www.talmescherecho.de.

Comentariile legate de starea cetății au fost puține și prea blânde (http://wikimapia.org/7307318/ro/dealul-si-cetatea-de-la-Talmaciu-ruine). Dar ele se reiau constant (http://stiri.rol.ro/content/view/58405/2/). Deși pe site-uri se menționează rar cetatea, dacă doriți să o vedeți să nu îndrăzniți să vă apropiați de ea fără pantaloni lungi, bâtă pentru câini, urzici, rugi de măcieșe și mure.

Cel mai ciudat este că Primăria nu revendică proprietatea locului. Dar atunci a cui este ruina?

Cel mai vechi „locatar” pare a fi stația meteorologică Boița. După cum arată, a fost de curând primenită, dacă nu chiar înzestrată cu edificii noi. Doar că imediat lângă, sunt doi „monștrii” de altă natură, sigur foarte proaspeți. După o informare superificală ar fi opera a grupului constructor de antene DTH Confidential, la comanda celor mai mari operatori de telefonie mobilă din România. Al treilea, mai târziu trezit, nu a încăput în cetate, dar s-a instalat fără vreo remușcare în zona sa de protecție.

Singurul „scandal național” a implicat antenele de la Tălmaciu doar cu ocazia discuției rolului lor în afectarea sănătății populației (2008). Ceva timp în urmă, istoricii de la Muzeul Brukenthal au fost potoliți cu o finanțare măruntă, pentru arheologie (Petre Munteanu-Beșliu) menită să adoarmă grosolănia agresiunii. Ce a ieșit din cercetare nu cunoaștem cu amănunte. Atât doar că s-a spus viva voce că la bază ar fi o cetate dacică, de felul celora care se mai află la multe alte cetăți medievale.

Datorit㠄podoabelor” sale monstruoase și ilegale, noi înscriem cetatea alături de cele deja semnalate prin alte locuri, cum ar fi la Săsciori (http://www.cetati.medievistica.ro/pagini/Monumente%20asediate/texte/Antenamandra/antena.htm) ori de la Bistrița-Burg (http://www.medievistica.ro/texte/monumente/starile/eritaj_rusu/Foto1BurgAntena1.jpg). Nici vorbă că mai sunt și altele asemenea, care toate păreau a iubi cetățile mai zdravăn decât oamenii locurilor.

Antena din cetatea Rupea a fost totuși demontată la intervenții potivite. Era cea mai bună dovadă a faptului că dacă se dorea, lucrul se putea îndrepta și în alte părți. Spunem deci că avem de-a face cu un fenomen generalizat, care merita tratat ca atare, iar responsabilii naționali ori pur și simplu cetățenii care mai ajungeau la litera legii ar fi trebuit să se exprime net în legătură cu el. Într-o țară normală, cum nu avem încă, autoritățile juridice se puteau sesiza și din oficiu.

 

Valer Ghibonea și www.medievistica.ro