Bradu lui Pit merge să adune gunoaiele de la cetatea Poienari

 


 

 

Nu de mult o știre a fulgerat presa românească: Omul de la Hollywood care l-a jucat pe Achile, dascălul neamț al lui dalai-lama, unul dintre cei 11-12-13 etc., fostul coleg de pat al Angelinei cea Frumoasă, colecționara de copii multirasiali, vineeee la Valahia!! Vrea cu dinadinsul să mai îmbrace haine vampirești, de astă dată cu motive naționale românești, tocmai în acelea în care Vlad Draculea a personalizat atât de bine soiul.

Ce mai freamăt, ce mai zbucium – vorba poetului!

Iată brandul național luat în brațe de Bradul cel mai blond al cinematografiei mondiale. După ce Hunedoara noastră dragă a fost de-atâtea ori decor de filme de clasa a 4-a, cu măscărici în țoale zise istorice și mult-mult foc vrăjitoresc, iată încă o cetatea promovată cum trebuie de către aceiași străini. Să-i țină Dumnezeu! Să ne bage dolarul la buzunarul obidit!

Presa de colea:

„Reprezentanții muzeului din Curtea de Argeș, în patrimoniul căruia se află cetatea ridicată de domnitorul Vlad Țepeș în secolul al XV-lea, au fost deja contactați de impresarii actorului american. Florin Scărlătescu, directorul muzeului spune că discuțiile vor fi reluate după 10 ianuarie și că, dacă va fi semnat contractul, filmările la cetatea Poienari ar urma să înceapă în primăvara acestui an, relateaz㔠(dixit Adevărul).

Cel mai „corect” este însă același personaj străjuitor al averilor argeșene:

„Dacă filmările vor avea loc, avem un regulament foarte strict, iar cei care închiriază monumentul pentru așa ceva vor fi supravegheați de personalul nostru. Ei nu au voie să aducă nici o modificare structurii inițiale a monumentului. Ultima dată, Cetatea a fost consolidată prin 1965, iar noi ne ocupăm de conservarea ei, curățând-o de mușchi și de licheni, dar și consolidând treptele care duc la acest monument istoric”, a declarat Florin Scărlătescu (dixit Curierul Zilei).

Cohorta pretoriană a domnului Scărlătescu strânge vajnic verdețuri și cârpește beton de trepte. În același timp, tot ea se uită cu jind la fostele ambalaje de bunătăți uscate sau ude pe care miile de vizitatori de cetate le-au lăsat pe lunga cărare, pentru a stimula organele lor gustative. După ce suveranii castelanului Florin au vrut să joace ping-pong cu aceeași cetate, lepădând-o chiar sătucului de la poale, pentru a scăpa de grija covârșitoare a strânsului de licheni, la intenția lui Brad, vigilența lor a devenit ascuțită. Nu se pronunță dorința fierbinte de a deveni consilieri de Brad-draculit poenar, ci doar ambiția modestă de „supraveghetori” ai montării delicate a trepiedului camerei de filmare, de controlori de blacheuri de bocanci de cărători de decoruri de mucava, de confistatori ai cretei cu care se poate scrie pe ziduri cuvinte de genul „fuck you and your facking castle”.

Pârcălabul Florin a uitat însă că fiind el slujbaș de mâna a treia al unor boieri de județ, cu foarte puțin drag de monumente istorice (boierul trăia în monument, nu făcea politici cu el!), nu va pupa decât amprenta ciubotei texane a lui Pit, iar banii de chirie și jucărie de la cetatea Poienari nu vor mai face decât, cel mult, un chef politic, cu ori fără baie de mulțime. Să se-ntoarcă la treptele de beton ale anilor `60 din ținta-cetate, nici pomeneală! Că despre zidurile obosite de același betoane, nu mai pomenim.

 

Ce frumos vor arăta Poienarii lui Țepeș în filmul american… De pe-acum savurăm plăcerea acelor imagini!

 

Pionier Drăculescu

 

 

 

 

Back