Clujul – cu cetatea tresărită

 


      

 

Și alți colaboratori au „plâns” pe umerii site-ului apropos de felul în care Funo-bocăria clujeană și-a achitat obligațiile față de zestrea sa străveche de fortificații medievale. Aflată acu în faza „apostatico-moldoveană”, aceeași instituție recuperează un pic în ochii noștri.

Doamne cât de greu a fost să iasă ce-a ieșit!

Vă rugăm să constatați diferențele, comparate cu arhiva Medievisticii (fig. 1, fig. 2). Nu ne interesează aici cât de „puțini” bani a costat totul, nici cât de „competent” ori „curat de cinstit” au câștigat proiectanții și executanții lucrarea, important este că ACUM se vede altceva! Ne place asta și o arătăm ca atare (fig. 3, fig. 4).

Deși, în dulcele stil românesc, … nu e tocmai gata! Cofraje tronează acolo, soluția de oprire a turistului înspre văgăuna insalubră și ne-refuncționalizată a fostului turn nu se întrevede, iar la picior de zid zac ceva blocuri care au fost concepute fie ca bănci de epocă, fie ca întregire de peisaj medieval (de dat în cap, la nevoie, la asediatori ori la net-iști obraznici și nemulțumiți).

Ambiția Clujului administrativ (deșartă, după noi!) de a deveni „oraș european”, prin 2020 (ori la Sfântu Așteaptă!) nu pare a avea legătură cu atacul la interiorul zidurilor de la colțul de sud-vest al orașului medieval.

Să o scriem tot aici ca pentru atingerea unui asemenea deziderat se cuvin făcute măcar două lucruri legate tot de zidurile cele medievale.

1.  Colțul stradal atât de bine refăcut a devenit brusc un „câmp” de excremente canine. Deci ar fi recomandabilă: asasinarea făptuitorilor, instalarea unui polițist comunitar ori deversarea coletei procesate în curțile ori pe pragurile stăpânilor nesimțiți.

2.  Continuarea restaurărilor pe întreaga stradă Potaissa (nu am inclus mărturii, pentru că starea de acolo este neschimbată, cu aplicarea versurilor parafrazate „a-nceput de ieri să cadă, câte-un bolovan; acum n-a stat etc.”). În acest fel vom crede că viziunile medievale de restaurare, pe tronsoane bine delimitate (diferit atribuite și plătite?), au fost temeinic însușite din cea mai proaspătă bibliografie castelologică editată în capitala Republicii Castilia (cea cu multe castele de nisip).

 

Străjerul de serviciu

 

 

 

Back