Deva: schele, găuri, descoperiri și … atât

 


 

 

În ciuda celor care și-au închipuit că doar corbii Hunedoreștilor (fig. 1) vor mai vedea munca lor de mare restaurare, ne-am permis cu obrăznicia contribuabilului care își are acolo aruncați banii, să revenim în cetatea Deva. Cum de altfel am „amenințat” că o vom face.

Să începem prin a stabili cu mare precizie, sprijiniți de documente afișate (fig. 2), că termenul de „Refuncționalizare a incintei fortificate. Intervenții de primă necesitate” a fost riguros respectat, încheindu-se în decembrie 2009.

Drept urmare a acestei „minunate, ieftine și profesioniste” acțiuni, cetatea se prezintă după cum indică aceste imagini, la fel de documentare (fig. 3 - 4 - 5 - 6 - 7- 8). În mod cert există componente arhitectonice noi, despre care ori nu se știa nimic ori existau doar suspiciuni simple că ar fi existat (fig. 9 - 10 - 11 - 12 - 13).

Dincolo de aceste aspecte, am căzut în deplina admirație asupra felului în care capela memorială dedicată reformatorului și întemeietorului religiei unitariene, Francisc David, poate să arate (fig. 14).

La fel, am fost „emoționați” la înalta receptivitate pe care arheologii, istoricii de artă și arhitecții proiectanți au avut-o față de componentele de arhitectură istorică scoase din gropi (fig. 15 - 16).

Afișul care tronează încă (fig. 17) nu este adevărat. Viperele Devei, cele târâtoare, s-au instalat acolo după ce oamenii au neglijat cetatea. Acum, la multul zgomot făcut mai ales de târnăcoape, lopeți, ciocane și fierăstraie au emigrat probabil către piatra de la Uroiu. Prin cetate, dacă mai există acum șerpi, sunt mai mult rude cu lipitorile.

Pe amatorii de vizite la cetate îi anunțăm de pe acum să-și programeze concediul din anul 2020 pentru revenire în aceste locuri. Desigur, dacă ritmurile de lucru sunt atât de bine onorate și primăria va avea sacii de bani pe care restauratorii sunt deplin pregătiți să-i încaseze. Chiar dacă vor avea șansa să vadă facturile emise ori încasate, curioșii vor avea handicapul de a nu prea ști ce și cât ar costa, în mod real, asemenea reabilitări. Din simplul motiv că evaluarea s-ar produce prin comparație numai cu alte șantiere din România, la fel de performante și de decent plătite.

 

Buridevensul    

 

 

 

Back