Epigonii constructorilor de castele

        

 


 

 

Țara noastră cea dragă este plină de lucruri uimitoare. Dacă vechile cetăți medievale se duc la vale, alte ziduri se ridică către soare. Majoritatea aparțin celor care, peste un alt veac vor solicita introducerea încă unui „r” în numele României.

Fenomenul este bine răspândit, în așa fel încât s㠄demonstreze” cât de „persecutat㔠și „nevoiaș㔠este minoritatea constructoare.

S-au clădit cu deplina sfidare a impozitelor publice pe venituri și, în parte, sfidând orice regulă urbanistică. Dar aceasta nu este, neapărat, problema noastră.

Acum au și ele „bibliografie” (Fig. 1). Dincolo de fenomenul social, sunt oglindirea perfectă a formelor fără fond. „Afară e vopsit gardul”, dar înlăutru nu găsești leopardul! Camerele locuibile sunt feerii de culori șocante, celelalte sunt simple depozite. Apa curge doar economic, încălzirea și lumina artificială sunt mofturi de „case” prea mari. Vecinătatea nu contează nici ea: curte mică, cu străjeri care sunt clădiți aproape, la concurență și fără grija intimității, niciun strop de verde. Unele imită clădirea vechii prefecturi, altele ale CEC-ul bucureștean, turnuri ori turnulețe văzute te miri unde, unele sunt cu ziduri relativ simple, compensate cu acoperișuri de pagode orientale. Nostalgia castelului este însă evidentă, cu tot ceea ce însemna ea mai formal: ostentație, gust artistic economic, exclusivism.

Nu poate fi mai lată palma pe obrazurile arhitecților, pe cele a urbaniștilor, a edililor în general! Doar dacă ele nu s-au făcut între timp doar „buci” (de unde expresia „cavitatea bucală”).

Lumea de basme sugerată de arhitectura minoritarilor ne arată cât de subțire a putut să fie „culturalizarea” oficială. Se potrivește cu maneaua, vestimentația curcubelizată și metalizată; cu gustul ajuns anevoie lângă genunchiul broaștei.

Modelele sunt în extindere. Dacă un Becali și-a spus și-și spune casei numai „palat”, este poate pentru că mai are doar o foarte mică pudoare. Ori a citit prea puțin despre castele…   

 

Cicorel Fidel-Castro Romi

 

 

 

 

 

Back