Cum se face o reabilitare forțată de cetate: din nou la Alba Iulia

 


 

 

CityNews.ro Alba Iulia (7 iunie 2011)[1] a prezentat de curând elemente noi legate de felul în care cetatea Alba Iulia a fost manevrată spre folosirea fondurilor. Tot ceea ce reiese, ar fi faptul că important nu este cum va arăta monumentul, ci cum se va realiza, în beneficiul unor bine situați la pupitrul manevrelor de acte, consumarea fondurilor pentru cetate.

Iată selecția unor afirmații ale avocatului Octavian Radu.

Faptele comise de către harnicii antreprenori se constituie în „infracțiuni de fals, uz de fals, înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, abuz în serviciu sau neglijență în serviciu”, „în legătură cu proiectul de reabilitare, mai exista dovezi pentru cel puțin încă 8-10 infracțiuni”.

„Radu Octavian a descoperit faptul că din documentația de avizare a lucrărilor de intervenții în cadrul proiectului de reabilitare a Cetății Vauban, lipsește semnătura specialistului arheolog, conf. univ. dr. Horia Ciugudean, cel care trebuia să întocmească studiul arheologic”. Noi adăugăm faptul că, numitul arheolog nu are absolut nici o competență de specialitate pentru zona de acțiune, fiind calificat în domeniul preistoriei. Drept urmare, este ca și când un inginer silvic ar fi chemat să avizeze asupra unei suprafețe horticole.

„… studiul arheologic este obligatoriu, fără acesta nu se poate face nicio intervenție intr-un sit arheologic de categoria A, așa cum este Cetatea în întregimea ei. Lipsa semnăturii domnului Ciugudean … confirmă faptul că … nu a întocmit niciun fel de studiu de specialitate pentru zona din interiorul Cetății”.

„… s-au făcut încălcări ale normelor arheologice este avizul Ministerului Culturii și Cultelor care a fost eliberat în luna octombrie 2008, fără ca în documentația trimisă spre avizare să existe studiul arheologic”.

„Este vina Ministerului ca a avizat un proiect care nu avea studiu arheologic. Asta întărește faptul ca pentru lucrările din interiorul Cetății nu a existat  un astfel de studiu. În mod normal Ministerul Culturii ar fi trebuit sa stabilească limitele în care se efectuează lucrarea, să stabilească toate condițiile lucrării pentru protejarea sitului”.

„… în autorizația de construcție eliberată de Primăria municipiului Alba Iulia, în luna mai 2010, nu se face referire la nicio supraveghere arheologică și nici nu se impune obligativitatea descărcării arheologice.

Deși în document exista o clauză care impune sistarea executării lucrărilor în cazul în care se descoperă vestigii arheologice (aliniatul B punctul 5), cu asigurarea măsurilor de pază și de protecție și anunțarea imediată a emitentului autorizației precum și Direcția Județeană pentru Cultură, Culte și Patrimoniu, acest lucru nu a fost respectat, un exemplu fiind lucrările care au continuat chiar și după descoperirea altarului votiv de pe str. Mihai Viteazul”.

„În mod normal, în acest sit arheologic nu s-ar fi putut desfășura nicio lucrare decât cu descărcare arheologică. … toate lucrările ar fi trebuit să fie oprite în zonă. În schimb, ei au decopertat tot ce era acolo. Tot stratul înconjurător al obiectelor descoperite în timpul lucrărilor a fost dus la gunoi iar acum nu se mai poate stabili unde se aflau în timp aceste obiecte”.

„Aceasta eliberare a autorizației fără descărcare arheologică și fără supraveghere arheologică este un mare abuz”.

„Sunt suficiente motive să se creadă că a existat o intenție, o organizare, în vederea supraevaluării lucrărilor, astfel încât să se realizeze un profit maxim”. „… la un calcul simplu, costul unui kilometru de străzi reabilitate costă cât un kilometru de autostradă nou construită, respectiv peste 5 milioane de euro pe kilometrul de pavaj”.

„După părerea mea costurile sunt mult supraevaluate! De asemenea, atrag atenția că tot după un calcul simplu, fiecare albaiulian finanțează lucrările din Cetate cu aproximativ 800 de lei, având în vedere suma cu care contribuie administrația locală la realizarea acestui proiect, suma care provine din taxele plătite de cetățenii orașului”.

„Din tot ce s-a discutat în ultima vreme ar trebui să existe o sesizare din oficiu a organelor competente. Ceea ce vă pot spune sigur este că s-a făcut tot posibilul ca instituțiile europene care se ocupă de alocarea fondurilor pentru astfel de proiecte sa fie înștiințate de ceea ce se petrece în Alba Iulia”.

Cu alte cuvinte, ne vom putea mândri mai departe că am făcut-o „de oaie”, ca niște bravi nepoți de ciobani ce suntem! Sau, că iar ne-au călărit lupii băștinași. Că iar cineva dintre noi, nu ungur ori extraterestru, a vărsat un hârdău de excremente peste civilizația noastră multimilenară și bimilenar de creștină.

Trăiască deci cetatea!

După ce pavelizarea va fi încheiată, orășenii se vor simți mândri; în realitate mai săraci și mai prostiți. Cei care au pus pavelele vor petrece concediul la Dubai sau în Insula Paștelui.

 

Iulian și Mița Bastion


 

[1] http://www.citynews.ro/alba/chestiunea-zilei-15/un-avocat-acuza-fapte-ilegale-in-proiectul-din-cetate-121714/

 

Back