Zilele cetății Ibida - 17-29 august 2011

 


 

             

       

În perioada 17 – 29 august, pe șantierul „Ibida” (Slava Rusă, com. Slava Cercheză, jud. Tulcea), se desfășoară acțiunea „Patrimoniul arheologic – mai aproape de noi”. Inițiatori ai acestui proiect sunt  ICEM Tulcea și Asociația Ibida, iar parteneri Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu” Medgidia, Colegiul Național „Roman Vod㔠din Roman, Liceul de Art㠄George Georgescu” Tulcea și Fundația „Sfântul Ștefan” din București.
  Proiectul își propune să apropie elevii de patrimoniul istoric, atât pentru cunoașterea lui, în sine, cât și pentru asumarea acestuia ca parte a istoriei naționale, ca moștenire și “bogăție” a fiecăruia dintre noi. Elevii de la cele trei licee se vor iniția în aceste zile în istoria Dobrogei și a cetății romane și romano-bizantine Ibida, vor înțelegere ce înseamnă un șantier arheologic, care este drumul obiectului descoperit în săpătură până la expunerea lui în muzeu, care este importanța fiecărui obiect în reconstituirea istoriei cetății, cum se realizează documentația necesară restaurării și reconstituirii unui monument.
 
Pornind de la nivelul lor de înțelegere și utilizând mijloacele de expresie la îndemâna lor (desen, fotografie, reportaj sau povestire istorică etc.), elevii vor prezenta, la final, ceea ce au învățat, ceea ce văd, înțeleg și simt. Ei vor fi cei care vor vorbi despre cetate publicului prin intermediul textului și imaginii. În această aventură a cunoașterii, alături de elevi se află profesorii lor de istorie - dr. Ovidiu Albert (Roman), Anișoara Ciornei (Medgidia) - și pictură  - Adrian Pal (Tulcea) și Adrian Pal jr. (București)
O primă expoziție cu desenele realizate cu acest prilej va fi organizată la Slava Rusă , la Baza arheologic㠓Ibida”, cu ocazia Zilelor cetății Ibida, 27-28 august, eveniment la care sunt invitați să participe toți iubitorii de istorie.

 

dr. Mihaela Iacob
Institutul de Cercetari Eco-Muzeale
Str. 14 Noiembrie Nr. 1 bis
Tulcea 820009
tel/fax: 0040-240-513231
cel.0723143666

 

 

 

Back