Sucidava ocolită și plânsă

 


 

         

 

        Conform informațiilor circulate, prima cetatea „oltean㔠care ar avea o oarecare șansă de a reîmpodobi Oltenia, trece elegant pe lângă fondurile ce i-ar fi destinate.

        „Cea mai importantă cetate romano-bizantină dintre Carpați și Dunăre a fost cuprinsă în vederea reabilitării și introducerii în circuitul turistic în cadrul unui proiect cu finanțare europeană. Investiția se păstrează de doi ani doar în formă scrisă, complexul arheologic fiind sărit până acum de la finanțare.”

        S-a țintit către „… restaurarea turnului A al cetății, reconstituirea Porții de Vest, a basilicei [sic! – „bazilicii” după dicționarul limbii române, nu al vreunui dicționar castelologic] paleobizantine [pentru noi este doar „perioadă romană târzie” – pentru cu „paleobizantinismul” începe cam de când Imperiul a plecat de la Dunăre, la-nceput de secol VII], consolidarea coridorului de acces spre Fântâna secretă, reconstituirea Portalului [poate „arcului”!] podului lui Constantin cel Mare, amenajarea unui muzeu de sit cu bază de cercetare arheologică, laborator de restaurare, spații de cazare și utilități”. Ultima parte, este ușor amestecată, înțelegându-se ca Muzeul din Corabia ar spera să-și mute acolo salariații, în zilele toride, estivale, și, eventual, să devină și hotelieri de ocazie pentru cine-o mai trece pe acolo.

        Fără să punem la-ndoială competențele castelologice ori abilitățile localnicilor, constatăm doar că a fost o frumoasă zbatere locală:

        „Proiectul realizat de către Primăria Corabia și Muzeul de Arheologie și Etnografie Corabia, cu o valoare de 3 milioane de euro, a fost depus prin Programul Operațional Regional la Agenția pentru Dezvoltare Regională S-V Oltenia în 2009, iar în primăvara anului trecut a fost declarat eligibil. De atunci, autoritățile orășenești așteaptă finanțarea.”

        Este, evident, încremenirea în mișcare a politicienilor locali ori lipsa de ocheade interesate din partea unor mari consumatori de fonduri continentale. În acest chip, declarația de mai jos, nu o putem pune decât pe seama naivității unor olteni din secolul XXI:

        „Anul trecut, am primit răspuns de la ADR cum că se află pe lista de rezervă, deoarece fondurile pe axa 5 s-au epuizat. Proiectul nostru este al treilea pe lista de așteptare. Am făcut cerere pentru realocare de fonduri, fără răspuns, aducând în atenție faptul că acest complex este unicat în Oltenia și este monument istoric de categoria A.”, - spune Mirela Cojoc, directorul Muzeului de Arheologie și Etnografie Corabia.

        Înfățișarea frumosului proiect și plângerea sa este asumată pentru cunoașterea și reacția „dacologilor”[1]! Noi am scrie că efortul domniței informatoare ar merita să se canalizeze către ceea ce se pricepe și nu la întinarea cu stângăcii vremurile (= site-urile flămânde) burebisto-decebalice a cetăților de secol IV, deplin creștine și cu oroare de sacrificii umane aduse lui Zamolxe.

 

Coson Basarab Piratescu


 

[1] Pentru conformitate, harnica Paulina Pădureanu, în [dacologika-tm] Sucidava/Corabia: Reabilitarea cetatii romano-bizantine treneaza .

 

 

 

 

Back